Proiectul conectivității gigabit, un deziderat pentru Europa

Uniunea Europeană riscă să rateze obiectivul pe care şi l-a propus privind realizarea unei conectivităţi gigabit în toate gospodăriile din UE până în 2030, ceea ce scoate în evidenţă necesitatea majorării investiţiilor, potrivit unui studiu comandat de ETNO, lobby-ul european pentru operatorii de telecomunicaţii, transmite Reuters.

Studiul efectuat de Analysys Mason intervine într-un moment în care blocul comunitar analizează posibilitatea de a obliga giganţii din domeniul tehnologiei (Big Tech), cum ar fi Alphabet Inc (Google), Meta şi Amazon.com Inc, să suporte o parte din costurile modernizării reţelelor de telecomunicaţii.

Potrivit studiului, investiţiile totale în sectorul telecom din Europa au atins un vârf de 56,3 miliarde de euro în anul 2021, cel mai ridicat nivel de după 2016, însă rămân în continuare în urma investiţiilor făcute în alte regiuni.

„Europa continuă să rămână în urma altor regiuni ale lumii în termeni de investiţii în telecom. În 2021, investiţiile per capita ajustate la PIB au fost de 104 euro în Europa, comparativ cu 260 de euro în Japonia, 150 euro în SUA şi 110 euro în China. Este nevoie de mai multe investiţii în capacitate pentru a accelera inovaţia, însă tendinţele actuale pun presiuni suplimentare asupra multor operatori să vândă sau să se despartă de activele care au legătură cu serviciile şi inovaţia”, se arată în raportul menţionat.

Vezi si:  Elon Musk acceptă publicitatea pentru produsele Tesla

Studiul scoate la lumină şi diferenţele mari în termeni de randament al investiţiilor între operatorii telecom şi giganţii din domeniul tehnologiei.

„Există o discrepanţă acută între randamentul investiţiilor în infrastructura europeană de telecomunicaţii şi randamentul investiţiilor pentru marile servicii care rulează pe această infrastructură”, susţin autorii studiului.

„Atunci când vine vorba de accesul la internet, operatorii de telecom sunt cei care suportă povara investiţiilor, în timp ce în termeni de creare de valoare giganţii din domeniul tehnologiei sunt cei care profită cel mai mult”, concluzionează raportul.