Rolls Royce dezvoltă un reactor pentru viitoarele baze selenare

Grupul industrial britanic Rolls-Royce a anunţat că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze selenare, transmite AFP.

„Cercetătorii şi inginerii de la Rolls-Royce lucrează la programul de micro-reactoare pentru dezvoltarea unei tehnologii care va furniza energia necesară oamenilor pentru a trăi şi munci pe Lună”, se arată într-un comunicat al companiei.

Grupul prevede ca primul astfel de reactor, ce va avea dimensiunile unui autoturism, va fi gata pentru a fi trimis pe Lună până în anul 2029.

La 50 de ani după ultima dintre misiunile programului spaţial Apollo, revenirea oamenilor pe Lună se concretizează: NASA a anunţat la începutul acestei luni că misiunea spaţială Artemis 2 va transporta astronauţi pe o orbită în jurul satelitului Terrei în noiembrie 2024.

Misiunea Artemis 3, care va trebui să transporte astronauţi până la suprafaţa Lunii, este prevăzută oficial pentru anul 2025. NASA şi compania Axiom Space au prezentat miercuri, la Houston, Texas, un prototip pentru un nou costum spaţial destinat explorărilor selenare.

Vezi si:  SpaceX va contribui la prima statie spatiala comerciala din lume

„Energia nucleară are potenţialul de a mări considerabil durata viitoarelor misiuni selenare şi valoarea lor ştiinţifică”, asigură Rolls-Royce, care colaborează în acest proiect cu câteva universităţi britanice, printre care şi Oxford.

Finanţarea anunţată se adaugă sumei de 249.000 de lire sterline vărsată în conturile Rolls-Royce de Agenţia spaţială britanică în 2022. Această nouă tranşă îi va permite companiei să realizeze o primă demonstraţie a funcţionării unui reactor nuclear modular selenar.

Rolls-Royce a construit, de altfel, mici reactoare nucleare pentru producţia de energie în cadrul proiectului britanic de a accelera construcţia de noi centrale nucleare pe teritoriul său.