Supravegherea in perioada Olimpiadei din Franta, denuntata de activistii pentru libertati civile

Aparatorii drepturilor civile considera ca tehnologiile ce vor fi folosite de autoritatile franceze pe perioada Jocurilor Olimpice de la Paris, de anul viitor, incalca intimitarea si pot duce la instaurarea unei distopii.

Amnesty International cere legislativului francez sa respinga planul de folosire a supravegherii video, cu ajutorul inteligentei artificiale. „Asemenea tehnologii draconice de supraveghere in masa incalca drepturile la intimitate si pot duce la violarea drepturilor la libera exprimare si la intruniri pasnice” – atrage atentia Amnesty International.

Legea urmeaza sa fie supusa votului de plenul Adunarii Nationale a Frantei, camera inferioara a legislativului francez. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat in ianuarie. Daca trece si de Adunarea Nationala, vor fi legalizate tehnici intruzive de supraveghere colectiva, puse in practica prin inteligenta artificiala pentru prima data in istoria Frantei si a Uniunii Europene. Amnesty International afirma ca este o „arhitectura colosala de supraveghere, experimentala”. Autoritatile afirma ca va fi necesara pentru siguranta si securitatea Olimpiadei. In acelasi timp, aceasta lege va spori permanent puterile politiei si va mari arsenalul guvernului de supraveghere a populatiei.

Vezi si:  Uniunea Europeana pregateste prima lege din lume pentru Inteligenta Artificiala

„Dotarea aparatului de securitate cu instrumente de supraveghere in masa pe baza inteligentei artificiale e un proiect politic periculos, care poate duce la abuzuri la scara mare in domeniul drepturilor omului. Toate actiunile din spatii publice se vor oglindi intr-o retea de supraveghere” – e de parere Agnes Callamard, secretar-general Amnesty International. In opinia sa, legislatia nu respecta principiul proportionalitatii, care e fundamental in asemenea situatii, astfel incat sa nu incalce dreptul la libera intrunire si asociere. Amnesty afirma ca e de inteles nevoia de securitate la un eveniment de asemenea amploare, insa trebuie tinut cont ca drepturile fundamentale trebuie respectate inclusiv la Olimpiada.

MB