Sfaturi pentru a-i feri pe copii de riscurile asociate retelelor sociale

La nivel mondial, cel putin unul din cinci copii a fost victima hartuirii online. Exista o serie de solutii care pot ajuta la prevenirea acestui fenomen pentru ca adolescentul dumneavoastra sa nu ajunga victima.

Guvernul francez considera ca lupta impotriva bullying-ului on line este o „prioritate absoluta”. Printre masurile avute in vedere de guvernul francez figureaza confiscarea sistematica a telefonului mobil al unui copil care a comis acte grave de cyberbullying sau posibilitatea de a interzice accesul minorilor la retelele de socializare.

Iata cateva sfaturi pe care le puteti pune in practica pentru a va proteja adolescentii si pentru a-i ajuta sa faca fata in mod eficient situatiilor dificile, potrivit presei franceze.

Stati de vorba pentru a afla ce retele de socializare vrea copilul sa utilizeze

Specialistii sunt unanimi: nu are rost sa interziceti retelele de socializare de pe telefonul adolescentului dumneavoastra, le va folosi, mai devreme sau mai tarziu. Cu toate acestea, cel mai bine este sa asteptati sa implineasca varsta de 13 ani, varsta minima permisa pe majoritatea platformelor, inainte de a-l lasa sa se aventureze in universul social-media. Primul sfat este sa descoperiti impreuna retelele sociale la care vor sa se inscrie.

Vezi si:  Hamas a strans zeci de milioane de euro în criptomonede inainte de atacul asupra Israelului

Creati si infiintati conturi cu ei.

Indiferent de reteaua de socializare, contul creat de copilul dumneavoastra trebuie sa fie setat pe „privat”, astfel incat continutul pe care il posteaza sa nu fie vizibil pentru toti utilizatorii. Atunci cand va inregistrati, asigurati-va ca mentionati ca utilizatorul este minor. De asemenea, dezactivati functia care permite etichetarea utilizatorilor in publicatii fara autorizare prealabila: acest lucru poate preveni multe situatii de cyberbullying. De asemenea, activati autentificarea in doi pasi si introduceti propriul numar de telefon, astfel incat sa puteti fi alertat daca cineva incearca sa fure profilul copilului dumneavoastra.

Discutati si stabiliti impreuna limitele

Psihologii insista asupra faptului ca subiectul cyberbullying-ului trebuie abordat „in mod proactiv, chiar si atunci cand copilul nu este o victima”, deoarece fenomenul a devenit „foarte raspandit”.

„Daca facem din cyberbullying un subiect ca oricare altul, copiii vor vorbi mai spontan despre asta daca vor fi victime mai tarziu” – e de parere Samuel Comblez, psoholog, citat de France Info.

Vezi si:  Instagram, Facebook: Meta se pregătește să schimbe totul, fără să ne ceară părerea

Trebuie sa recomandati copilului sa nu spuna prietenilor parola si sa-i atrageti atentia ca a da like unui mesaj problematic il poate face complice la cyberbullying.

Setati optiunile parentale oferite de retelele de socializare

Platformele cele mai populare printre adolescenti ofera optiuni de securitate pentru parinti, cu conditia ca acestia sa fie inregistrati la randul lor.

Instalati un software de control parental si folositi-l cu moderatie

Specialistii care au vorbit cu franceinfo recomanda instalarea unui software de control parental pe telefoanele minorilor. Este „un bun instrument pentru a-i proteja de continuturile nepotrivite”, spune Catherine Blaya, profesor de educatie la Universitatea Côte d’Azur.

MB