Spatiul a devenit Vestul Salbatic, UE vrea reguli clare

Intr-un comentariu pe aceasta tema, platforma Politico scrie ca reglementarile pentru ingrasaminte, masini si branzeturi nu-i sunt de-ajuns Comisiei Europene: acum vrea sa impune reguli si privind rachetele si satelitii, astfel incat spatiul sa fie folosit in mod responsabil.

“Cu fiecare zi, spatiul devine un fel de Vest Salbatic. E momentul ca europenii sa introduca reguli” – e de parere francezul Christophe Grudler, membru al Parlamentului European.

Se crede ca noile reglementari vor fi prezentate de Comisie imediat dupa Paște. Potrivit documentelor, vazute de Politico, Uniunea Europeana va institui asa numita “Eticheta Spatiala Europeana”, pe care o vor primi companiile care respecta noile reglementari privind sustenabilitatea si siguranta, pe modelul eco-etichetelor de pe masini de spalat sau televizoare.

Daca firmele spatiale vor sa faca afaceri cu Uniunea Europeana, vor trebui sa respecte aceste reguli.

Legea Spatiala a UE va stabili standarde pentru a reduce poluarea luminoasa provocata de tot mai multele constelatii de sateliti si pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, cauzate de lansarea rachetelor.

Vezi si:  Italienii vor să facă mai atractivă Bursa din Milano

Vor fi de asemenea si prevederi legate de cantitatea de deseuri spatiale – care e in crestere – si de siguranta cu care vor fi manevrate aceste deseuri odata ce revin pe pamant. Politico aminteste ca, in prezent, exista foarte putine reguli privind spatiul. Principala reglementare este, de fapt, un angajament luat la ONU, in 1967, privind desfasurarea de arme nucleare in spatiu.

MM