UE investește în infrastructuri de transport eficiente

Comisia Europeană a selectat 107 de proiecte de infrastructură de transport pentru a primi granturi UE în valoare de peste şase miliarde de euro din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE pentru investiţii strategice în infrastructura de transport, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Peste 80% din finanţare va sprijini proiecte care asigură o reţea mai eficientă, mai ecologică şi mai inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare şi rute maritime de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). În plus, proiectele vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita exporturile şi importurile Ucrainei.

Principalele conexiuni feroviare transfrontaliere de-a lungul reţelei centrale TEN-T au fost, de asemenea, prioritare pentru finanţare. Printre acestea se numără în special tunelul de bază Brenner (care leagă Italia şi Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice şi Polonia cu restul Europei), precum şi tronsonul transfrontalier dintre Germania şi Ţările de Jos (Emmerich-Oberhausen), printre altele.

Vezi si:  Rolls Royce dezvoltă un reactor pentru viitoarele baze selenare

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Polonia vor primi finanţare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică de la mal în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.

Pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare la exigenţele viitorului, infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Franţa şi Belgia va fi modernizată. Porturile interioare de pe Dunăre şi din bazinele Rinului, cum ar fi Viena şi Andernach, vor beneficia, de asemenea, de o modernizare.

Pentru a spori şi mai mult siguranţa şi interoperabilitatea transportului feroviar din UE, sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri şi pe liniile de cale ferată din Cehia, Danemarca, Germania, Franţa, Austria şi Slovacia.

Pe şosele, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme şi serviciide transport inteligente (STI), în special STI cooperative (C-ITS) pentru un transport mai sigur şi mai eficient.

Vezi si:  Microsoft lansează AI pentru smartphone-uri

Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiectele europene de management al traficului aerian, în vederea creşterii eficienţei transportului aerian şi a creării unui cer unic european.

Cele 107 de proiecte au fost selectate dintr-un total de 353 depuse ca răspuns la cererea de propuneri, publicată în 2022. Finanţarea UE va lua forma unor granturi, care vor fi utilizate pentru cofinanţarea costurilor totale ale proiectelor.