A fost lansata criptomoneda Worldcoin care permite plata prin scanarea irisului

In pregatire inca din 2019, „Worldcoin token”, criptomoneda fondatorului ChatGPT, Sam Altman, a fost lansata. Scopul, potrivit lui Sam Altman, este de a permite „tuturor oamenilor” sa plateasca folosind date biometrice prin scanarea irisului.

Tokenul Worldcoin este aici. Luni, 24 iulie, Sam Altman, seful start-up-ului de inteligenta artificiala OpenAI, a lansat Worldcoin, o criptomoneda cu un sistem de identificare bazat pe irisul uman. „In urma cu mai bine de trei ani, am lansat compania Worldcoin cu ambitia de a crea o noua identitate si o retea financiara care sa apartina tuturor. Acest lucru incepe astazi”, au declarat luni doi dintre cofondatorii Worldcoin, Sam Altman si Alex Bania, potrivit site-ului companiei.

Proiectul Worldcoin consta intr-o platforma de identitate digitala si o moneda digitala, „primita pentru simplul fapt de a fi om”, potrivit site-ului. Concret, platforma se bazeaza pe „World ID”, un fel de pasaport digital care permite proprietarului sau sa isi dovedeasca identitatea online fara a impartasi date personale. Pentru a-si obtine World ID-ul, utilizatorii trebuie sa se supuna unei scanari a irisului cu ajutorul „unui glob”, un dispozitiv biometric dezvoltat de Worldcoin.

Vezi si:  Inteligenta artificiala si calcularea scorului de credit

Distinctia dintre fiintele umane si inteligenta artificiala

Utilizatorii sunt invitati sa descarce WorldApp, un portofel digital, care le permite sa primeasca „token-uri Worldcoin”, criptomoneda care poate fi folosita acum de milioanele de utilizatori care au participat la versiunea beta a platformei. „Daca vom reusi, credem ca Worldcoin ar putea crea  oportunitati economice, ar putea stabili o solutie fiabila pentru a face distinctia intre fiintele umane si inteligenta artificiala online, pastrand in acelasi timp confidentialitatea si, in cele din urma, ar putea fi o potentiala cale catre un venit minim universal bazat pe inteligenta artificiala”, afirma Sam Altman si Alex Bania pe site-ul companiei.

Operatiunile de scanare a irisului se desfasoara in 20 de tari. Milioane de oameni descarca aplicatia si isi scaneaza irisul pentru a se identifica digital si a primi, gratis, tokenurile promise.

MM