Grupurile petroliere au profituri astronomice pe 2022

Grupul petrolier american ExxonMobil a raportat un profit net de 55,7 miliarde de dolari pentru anul 2022. Este un nou record, de care se bucura nu doar Exxon, ci toate companiile petroliere occidentale.

Aceasta crestere a profiturilor de proportii astronomice e rezultatul scumpirii tuturor marfurilor, pe fondul cererii crescute, si al impactului razboiului din Ucraina.

ExxonMobil a anuntat profit annual de 55,7 miliarde dolari, iar saptamana trecuta, rivalul sau, Chevron, a raportat, pentru anul trecut, un profit de 35 de miliarde de dolari.

Crizele sunt profitabile pentru industria petrolului

Profitul anuntat de ExxonMobil depaseste precedentul record de 45,2 miliarde de dolari, inregistrat in criza din 2008, când cotaţia petrolului a urcat pana la 142 de dolari per baril, fiind cu 30 la suta peste pretul mediu de anul trecut. De asemenea, profitul net realizat de ExxonMobil în 2022 este mai mult decat dublu fata de cel de 23 de miliarde de dolari realizat in 2021.

“Am beneficiat, in mod clar,  de o piata favorabila, dar investitiile contraciclice pe care le-am facut inainte si in timpul pandemiei au furnizat energia si produsele de care oamenii au avut nevoie pe masura ce economiile au inceput sa isi revina” – a explicat directorul general de la ExxonMobil, Darren Woods.

Vezi si:  Apple a lansat iPhone 15

Exxon da in judecata Comisia Europeana

Exxon a dezvaluit ca taxa de solidaritate, impusa de Uniunea Europeana, a fost o lovitura puternica pentru grupul petrolier, de 1,3 miliarde dolari si ca a decis sa dea in judecata executivul comunitar. Exxon sustine ca acesta taxa de solidaritate depaseste autoritatea juridica a Uniunii Europene.

MB