In China inteligenta artificiala ia locul completurilor de judecata

In multe procese, sentinta e data de un software juridic. Astfel, se castiga timp si resursele umane sunt folosite mai judicios. Insa inteligenta artificiala are dezavantajele ei.

In prezent, inteligenta artificiala e folosita in procese ce vizeaza chestiuni minore si infractiuni marunte. Nu se stie daca si cand procesele complicate vor fi date “pe mana” inteligentei artificiale.

Un tribunal din Hangzhou a inceput sa foloseasca inteligenta artificiala in 2019. Programul se numeste Xiao Zhi 3.0,  „Micul Intelept” si e nevoie de un singur judecator. In primul proces al “Micului Intelept” a fost vorba despre 10 persoane care nu ramburasera creditele bancare. Daca nu s-ar fi recurs la inteligenta artificiala, ar fi fost nevoie de 10 completuri de judecata si de 10 procese diferite. Inca cu Xiao Zhi 3.0 nu a fost nevoie decat de o audiere, iar decizia judecatorului, ajutat de Micul Intelept, a fost emisa in doar 30 de minute. Xiao Zhi 3.0 nu e folosit doar in dispute financiare simple, ci si in procese ce vizeaza accidente rutiere lipsite de gravitate. Programul analizeaza toate dovezile si probele si scrie verdictul.

Vezi si:  La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic

Xiao Baogong Intelligent Sentencing Prediction System, o alta platforma de inteligenta artificiala, e de un real ajutor judecatorilor in cazurile penale. Analizand in timp real cazurile anterioare similare, sistemul poate sugera ce pedeapsa ar trebui decisa.

Mai sunt cateva tari care incearca sa introduca inteligenta artificiala in salile de judecata, in locul completurilor. Insa China e, de departe, cea mai avansata. In Canada, de exemplu, s-a folosit un robot, de fapt un  software, pentru rezolvarea unor litigii comerciale. Fiecare dintre cele doua tabere a introdus pretentiile pe care le avea, concesiile pe care era gata sa le faca, iar „robotul” a venit cu solutia.

MB