Inteligenta artificiala: ce reguli isi doresc mogulii de top din acest domeniu?

Liderii gigantilor tehnologici precum X, OpenAI sau Meta au un cuvant greu de spus in dezbaterea privind modul de reglementare a inteligentei artificiale. Aceasta dominatie crescanda ridica ingrijorari in randul cercetatorilor si activistilor.

Pe masura ce inteligenta artificiala remodeleaza industriile si structura societatii, factorii de decizie se lupta cu modul de reglementare. In cadrul dezbaterii, directorii executivi ai companiilor tehnologice de top din lume au o voce proeminenta si isi exprima punctul de vedere asupra potentialelor beneficii si riscuri ale inteligentei artificiale.

Cu toate acestea, cercetatorii si activistii isi exprima ingrijorarea cu privire la influenta tot mai mare a Big Tech asupra deciziilor. Ei subliniaza dominatia covarsitoare a companiilor americane, ridicand semne de intrebare cu privire la lipsa de reprezentare din alte regiuni ale lumii, in special din Sudul Global. Mai mult, ei avertizeaza ca influenta tot mai mare a liderilor marilor corporatii ar putea umbri probleme critice, cum ar fi incalcarea vietii private si protectia lucratorilor.

Vezi si:  ChatGPT a adunat 100 de milioane de utilizatori

Iata cele mai influente voci si pentru ce pledeaza:

Elon Musk

Niciun lider nu a fost atat de deschis cu privire la potentialele riscuri existentiale prezentate de inteligenta artificiala precum Elon Musk , antreprenorul miliardar care conduce mai multe corporatii tehnologice, inclusiv o noua afacere AI numita xAI.

De ani de zile, Musk a tras un semnal de alarma cu privire la impactul potential catastrofal al inteligentei artificiale asupra civilizatiei. Inca din 2018, el a declarat inteligenta artificiala „mult mai periculoasa decat armele nucleare”. In timpul unei conversatii cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak la inceputul acestei luni, acesta a reiterat avertismentele ca AI ar putea fi „cea mai perturbatoare forta din istorie” si a cerut autoritatilor de reglementare sa actioneze ca „arbitru”.

In acelasi timp, Musk a avertizat si impotriva supravegherii excesive, spunandu-i lui Sunak ca guvernele ar trebui sa evite „incarcarea cu reglementari care inhiba partea pozitiva a IA”.

Sam Altman

In noiembrie 2022, OpenAI cu sediul in San Francisco a lansat ChatGPT , devenind prima companie care a pus la dispozitie publicului online un sistem AI generativ la scara larga. De atunci, CEO-ul companiei, Sam Altman, a pornit intr-un turneu global pentru a se intalni cu parlamentari de la Washington DC la Bruxelles si pentru a discuta despre cum sa reglementeze AI.

Vezi si:  Rusia interzice angajatilor de la un minister sa foloseasca telefoane iPhone

Acest lucru l-a catapultat in prim-planul dezbaterii. In timpul intalnirilor sale, Altman a avertizat ca aplicatiile AI cu risc ridicat ar putea provoca „daune semnificative lumii” si trebuie sa fie reglementate. In acelasi timp, el a oferit expertiza OpenAI pentru a ghida factorii de decizie prin complexitatea sistemelor AI de ultima ora.

Mark Zuckerberg

Cand vine vorba de Meta , o alta companie lider in dezvoltarea AI, CEO-ul Mark Zuckerberg a ramas deosebit de tacut in dezbatere. Intr-o discutie cu parlamentari americani, Zuckerberg a pledat pentru colaborarea intre factorii de decizie, cadrele universitare, societatea civila si industrie „pentru a minimiza riscurile potentiale ale acestei noi tehnologii, dar si pentru a maximiza beneficiile potentiale”. In afara de asta, el pare sa fi delegat in mare masura discutia de reglementare adjunctilor sai, cum ar fi presedintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, un fost politician britanic. Clegg a minimalizast temerile de riscuri existentiale ale AI si, in schimb, a subliniat amenintarile mai imediate ca AI sa fie folosita pentru a interveni in viitoarele alegeri din Marea Britanie si SUA de anul viitor.

Vezi si:  Sam Altman concediat de la OpenAI: din culisele unui puci care parea de neconceput

MB