Un obiect neidentificat a acroșat elicopterul Ingenuity de pe Marte

Elicopterul marțian Ingenuity a indeplinit, cu succes, cel de al 33-lea zbor deasupra Planetei Rosii. Dar la acest zbor a aparut ceva inedit: un obiect neidentificat.

Ingenuity, micul elicopter transportat pe Marte de catre roverul Perseverance al NASA, urma sa efectueze cinci zboruri de testare deasupra planetei rosii. Primul a avut loc la 19 aprilie 2021. Un succes rasunator. A fost urmat de multe altele. Si astfel s-a ajuns la 33 de zboruri.

Zborul a avut loc in a 567-a zi marțiană a misiunii Perseverance pe Marte. Ingenuity s-a ridicat la o inaltime de 10 metri deasupra suprafetei lui Marte si, in aproximativ 55 de secunde, a parcurs peste 110 metri la o viteza de croaziera de aproximativ 5 m/s. Obiectivul zilei a fost repozitionarea elicopterului.

Ceea ce a observat camera sa de navigatie i-a surprins pe membrii echipei care au analizat datele trimise de elicopterul marțian. O mica bucata dintr-un obiect neidentificat, descris de NASA drept Foreign Object Debris (FOD). Un obiect a carui prezenta pare cu atat mai ciudata pentru oamenii de stiinta si ingineri, cu cat nu aparea in imaginile trimise de Ingenuity in timpul zborului sau anterior.

Vezi si:  KFC dă startul, în fiecare zi, cu meniul pentru Mic Dejun

Imaginile arata ca obiectul, agatat initial de unul dintre picioarele elicopterului, a cazut in cele din urma la sol. Cu toate acestea, datele telemetrice ale zborului si toate analizele efectuate dupa zbor nu au permis pana acum echipelor sa identifice vreo deteriorare a Ingenuity. Investigatiile sunt inca în curs.