Un obiect neidentificat a acroșat elicopterul Ingenuity de pe Marte

Elicopterul marțian Ingenuity a indeplinit, cu succes, cel de al 33-lea zbor deasupra Planetei Rosii. Dar la acest zbor a aparut ceva inedit: un obiect neidentificat.

Ingenuity, micul elicopter transportat pe Marte de catre roverul Perseverance al NASA, urma sa efectueze cinci zboruri de testare deasupra planetei rosii. Primul a avut loc la 19 aprilie 2021. Un succes rasunator. A fost urmat de multe altele. Si astfel s-a ajuns la 33 de zboruri.

Zborul a avut loc in a 567-a zi marțiană a misiunii Perseverance pe Marte. Ingenuity s-a ridicat la o inaltime de 10 metri deasupra suprafetei lui Marte si, in aproximativ 55 de secunde, a parcurs peste 110 metri la o viteza de croaziera de aproximativ 5 m/s. Obiectivul zilei a fost repozitionarea elicopterului.

Ceea ce a observat camera sa de navigatie i-a surprins pe membrii echipei care au analizat datele trimise de elicopterul marțian. O mica bucata dintr-un obiect neidentificat, descris de NASA drept Foreign Object Debris (FOD). Un obiect a carui prezenta pare cu atat mai ciudata pentru oamenii de stiinta si ingineri, cu cat nu aparea in imaginile trimise de Ingenuity in timpul zborului sau anterior.

Imaginile arata ca obiectul, agatat initial de unul dintre picioarele elicopterului, a cazut in cele din urma la sol. Cu toate acestea, datele telemetrice ale zborului si toate analizele efectuate dupa zbor nu au permis pana acum echipelor sa identifice vreo deteriorare a Ingenuity. Investigatiile sunt inca în curs.