Inteligenta artificiala ii invinge pe cei mai buni piloti de drone intr-o cursa nemiloasa

Este o premiera! Inteligenta artificiala i-a invins in mod repetat pe cei mai buni piloti de drone din lume intr-o cursa pe circuit.

Sa invingi oamenii la sah sau la Go e una, dar cand computerele reusesc sa invinga oameni intr-o cursa cu drone, este aproape socant. Pentru a pilota o drona sunt necesari nervi de otel, multe reflexe, precizie si anticipare. Pentru inteligenta artificiala (AI), precum cea de la AlphaGo, capacitatea unui computer de a analiza si de a prezice milioane de miscari este cea care ii confera un avantaj. Dar, pana acum, AInu a reusit sa invinga un om la sport in lumea reala.

Pentru ca nimic nu pare imposibil pentru inteligenta artificiala, un model de inteligenta artificiala autonoma conceput de cercetatorii de la Universitatea din Zurich, Elvetia, a reusit sa invinga in mai multe randuri trei dintre cei mai buni piloti de drone din lume. Mai mult decat atat, a reusit sa isi optimizeze traiectoriile pentru a obtine cel mai bun timp. Denumita Swift si dezvoltata in parteneriat cu Intel, IA a inmgazinat in detaliu toate caracteristicile circuitului de curse 3D.

Vezi si:  Cum iti poti promova afacerea prin intermediul advertorialelor SEO?

Nu este chiar prima data cand inteligenta artificiala castiga o cursa cu drone impotriva oamenilor. In 2021, acelasi laborator reusise aceasta performanta. Cu toate acestea, drona se baza pe camerele plasate pe circuit pentru a o ajuta sa se pozitioneze. De data aceasta, AI s-a trezit pilotand o drona in aceleasi conditii ca si oamenii, folosind doar camera dronei pentru a intra si iesi si a lua viraje. Cu toate acestea, spre deosebire de piloti, drona are capacitatea suplimentara de a procesa si de a utiliza datele privind acceleratia, viteza si orientarea in timp real.

MB