Inteligenta artificiala si calcularea scorului de credit

Ca in multe alte industrii, Inteligenta Artificiala – AI – are un potential imens pe pietele de credit. E deja tot mai mult folosita pentru a oferi recomandari personalizate clientilor, prin robo-consiliere, pentru a dezvolta produse inovatoare si pentru a monitoriza si reduce fraudele.

De asemenea, AI e tot mai folosita in procesele de calculare a scorului de credit – un element cheie privind solvabilitatea clientului.

Comparativ cu metodele traditionale de scoring, care se bazeaza exclusiv pe performantele anterioare legate de plata creditelor, prin AI se pot analiza mai multe date, de exemplu date privind platile si tranzactiile. Iar acest lucru inseamna o evaluare mai exacta a solvabilitatii solicitantului si poate, de asemenea, sa faciliteze accesul la credite pentru clienti care nu au istoric.

Exista insa si riscuri

Totusi, exista si riscuri asociate recurgerii la aceste tehnologii. Scoringul pe baza AI poate duce la evaluari subiective si la discriminare sau chiar la excluderea anumitor grupuri sociale. De asemenea, exista ingrijorari legate de soliditatea securitatii datelor si riscul folosirii viciate a datelor personale. Exista legi, mai ales in Statele Unite, unde la scoringul AI, jucatorii de pe piata sunt obligati sa respecte anumite cerinte stricte care sa asigure protectia consumatorului.