Mark Zuckerberg pariaza totul pe inteligenta artificiala globala

Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, vrea sa devina urmatorul lider in sectorul inteligentei artificiale. El a declarat ca firma sa va lucra pentru a crea inteligenta artificiala generala, sau AGI.

„A devenit clar ca urmatoarea generatie de servicii necesita o inteligenta generala cu drepturi depline.”, a declarat Zuckerberg intr-o postare pe reteaua de socializare Meta’s Threads. „Construirea celor mai buni asistenti AI (AI pentru creativi, AI pentru afaceri etc.) necesita progrese in toate domeniile AI, de la rationament si planificare pana la codificare, memorie si alte capacitati cognitive,” – a explicat Zuckerberg. Practic, potrivit lui, trebuie sa cream noi algoritmi inteligenti care sa fie cel putin compatibili cu capacitatile cognitive umane, cum ar fi invatarea, rationamentul, planificarea, crearea si memorarea informatiilor.

Pana la sfarsitul anului, Meta va dispune de 350.000 de GPU Nvidia high-end. Simpla achizitionare a acestora costa miliarde de dolari. Acest lucru arata ca Zuckerberg este serios in intentiile sale.

Meta va construi un centru de date puternic pentru a crea si antrena algoritmul de ultima generatie

Inteligensa artificiala de astazi, exemplificata cel mai bine de modele lingvistice mari (LLM), cum ar fi GPT de la OpenAI, Gemini de la Google, Claude de la Anthropic si Llama de la Facebook, este capabila sa ofere raspunsuri si o voce umana, dar nu are o intelegere reala a cuvintelor vorbite.

Vezi si:  Netflix mareste abonamentul in SUA, Marea Britanie si Franta. Urmeaza si alte tari?

Intr-un interviu acordat publicatiei The Verge, Zuckerberg nu a dat o definitie simpla a inteligentei artificiale generale. „Puteti dezbate daca inteligenta generala este comparabila cu inteligenta umana, sau daca este ca o inteligenta supraumana, sau daca este un fel de superinteligenta din viitorul indepartat.” a spus el. „Dar, pentru mine, ceea ce este important este de fapt amploarea sa, ceea ce inseamna ca inteligenta are toate aceste capacitati diferite in care trebuie sa fii capabil sa rationezi si sa ai intuitie.”

In acest stadiu, OpenAI in parteneriat cu Microsoft, DeepMind de la Google si Meta sunt cele mai capabile sa creeze o AGI. Acest lucru se datoreaza bazelor lor de date mari.

MB