O nouă metodă pentru producerea vaccinurilor

O nouă strategie de fabricare a vaccinurilor a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi, care se bazează pe blocarea virusurilor vii într-un hidrogel protector pentru a activa reacţia imunitară într-o manieră mai rapidă, sigură şi eficientă, informează agenţia de presă Xinhua.

Ameninţarea unei noi epidemii virale a subliniat nevoia de a avea la dispoziţie vaccinuri pregătite deja pentru utilizare şi care să fie sigure şi eficiente. Însă strategiile bazate pe folosirea unor virusuri întregi, precum cele inactivate, tind să furnizeze o imunitate redusă, îngrijorări legate de siguranţă şi procese de fabricaţie mari consumatoare de timp, afectând aplicarea lor pe scară extinsă.

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din oraşul Hangzhou şi cei de la Institutul de Biotehnologie din Beijing au demonstrat eficacitatea unui vaccin experimental, bazat pe virusul viu Zika de tip sălbatic, un virus ARN monocatenar transmis de ţânţari.

Ei au blocat acel virus într-un hidrogel obţinut din structura polizaharidei Chitosan, care împiedică evadarea particulelor virale prin interacţiuni electrostatice, dar permite trecerea celulelor imunitare.

Vezi si:  Americanii au autorizat un medicament contra sclerozei

Vaccinul astfel obţinut, injectat subcutanat unor grupuri de şoareci, a demonstrat că este capabil să activeze reacţiile imunitare înnăscute, ducând la imunitate umorală şi celulară şi protejându-le pe rozătoare de infecţia letală cu virusul Zika, potrivit unui studiu publicat în cel mai recent număr al revistei Nature Biomedical Engineering.

Studiul, desfăşurat pentru a dovedi validitatea noului concept medical, sugerează că tulpinile virulente ale virusurilor pot fi transformate în mod direct în vaccinuri eficiente prin captarea lor în micromedii de blocare virală, create artificial.

Cercetarea reprezintă o strategie promiţătoare pentru obţinerea unei protecţii în faţa bolilor infecţioase emergente, au precizat autorii studiului.