Olimpiada, marea provocare a serviciilor secrete din Franta

Autoritatile franceze iau masuri de securitate fara precedent, in vederea Jocurilor Olimpice de Vara, ce vor fi gazduite de Paris, anul viitor. Aceste masuri starnesc si ingrijorari.

O plimbare de voie de-a lungul Senei sau o promenada in zona Turnului Eiffel vor deveni misiune imposibila in timpul Olimpiadei. Noile masuri de securitate, pur si simplu nu vor mai permite acest lucru. Orasul va fi impartit pe sectoare – vizitatorii si chiar rezidentii vor avea nevoie de coduri QR pentru a trece de barierele de politie. Traficul va fi serios restrictionat, iar statiile de metrou vor fi inchise. Orice rezident care primeste un musafir, in zonele restrictionate, va trebui, probabil, anunte autoritatile si sa-l inregistreze.

„Unele dintre masuri sunt foarte nepopulare, de aceea parizienii nu sunt deloc incantati ca Olimpiada are loc in orasul lor” – e de parere Mathieu Zagrodzki, lector specializat pe probleme de securitate interna la Universitatea Versailles, citat de Deutsche Welle. De asemenea, el considera ca, pentru institutiile de forta, Olimpiada e o provocare uriasa.

Aceste institutii de forta recurg acum la social media pentru a incerca sa-i pregateasca psihic pe rezidenti pentru restrictii nemaivazute. Printre altele, va fi o supraveghere video non-stop, cu ajutorul inteligentei artificiale. Exista nenumarate ingrjorari, mai ales in contextul conflictului Israel-Hamas, ca pot sa apara amenintari de securitate. De altfel, Franta se afla la cel mai ridicat nivel de alerta anti-terorista. Mai ales ca in ultima vreme s-au inmultit in Franta atacurile teroriste de tip islamist.

MM