La începutul anului 2020, ne-am confruntat cu o situație fără precedent. Un blocaj aproape mondial din cauza pandemiei Covid-19. Și în tot acest timp, ceva ciudat s-a întâmplat pe Lună – cel putin asa sustin unii oameni de stiinta.
Sa ne amintim ca începutul anului 2020, aproape întreaga lume a fost izolată si s-a intrat in lockdown. Scopul: stoparea răspândirii Covid-19. Iar cercetătorii de la Laboratorul de Cercetare Fizică din Ahmedabad (India) sugerează acum că, în timp ce noi ne ocupam de pandemie, ceva ciudat s-a întâmplat la aproximativ 380.000 de kilometri distanță. În Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, ei anunta că în șase locuri de observație de pe partea vizibilă a Lunii, temperaturile nocturne au scăzut considerabil. Uneori cu aproximativ zece grade.
Temperaturi mai scăzute pe Lună
Pentru a înțelege acest lucru, să nu uitam ca, în timpul zilei, Luna, ca și Pământul, este inundată de lumina soarelui. Dar noaptea, satelitul nostru primește doar razele reflectate de planeta noastră. Oamenii de știință au demonstrat deja că, pe Lună, temperaturile nocturne sunt influențate de cantitatea de radiații emisă de Pământ.
Cercetătorii sugerează că scăderea temperaturii observată pe Lună în timpul pandemiei Covid-19 este legată de reducerea spre zero a activității umane în perioada de izolare. Un colaps care a limitat sever emisiile noastre de gaze cu efect de seră și, astfel, și acoperirea noroasă și poluanții din atmosfera noastră. Ca urmare, cantitatea de radiații trimise înapoi în spațiu de către Pământ a scăzut.
Potrivit cercetătorilor, Luna acționează ca un amplificator al semnăturii radiațiilor Pământului. Astfel, în viitor, ea ne-ar putea ajuta să observăm efectele schimbărilor în activitatea umană asupra atmosferei și climei noastre.
MM