Războiul microcipurilor între SUA și China

Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorări foarte serioase” după ce gigantul american de semiconductori Micron a fost acuzat de Beijing de deficienţe în materie de securitate, un nou episod în lupta dintre cele două ţări pentru această tehnologie, transmite AFP.

„Avem îngrijorări foarte serioase cu privire la informaţiile conform cărora China a restricţionat vânzarea semiconductorilor Micron către anumite industrii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a mai menţionat că această decizie pare să fie „în contradicţie cu afirmaţiile Chinei, conform cărora (…) este gata să respecte un cadru de reglementare transparent”.

Departamentul de Comerţ al SUA este în „contact” direct cu Beijingul pentru a transmite nemulţumirea SUA.

Duminică, organismul chinez însărcinat cu securitatea cibernetică a informat, într-un comunicat, că cipurile Micron „prezintă potenţiale probleme relativ grave pentru securitatea reţelelor, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru securitatea reţelei de aprovizionare (…) şi afectează securitatea naţională a Chinei”.”Operatorii de infrastructură care lucrează cu date sensibile în China ar trebui să înceteze să cumpere produse Micron”, conform comunicatului.

China anunţase la începutul lunii aprilie o procedură împotriva grupului american cu scopul „trecerii în revistă” a produselor producătorului de componente electronice şi pentru a preveni eventuale „riscuri” pentru „securitatea sa naţională”.

Decizia vine în contextul în care ministrul chinez al Comerţului Wang Wentao călătoreşte la Washington săptămâna aceasta, o deplasare rară în Statele Unite a unui înalt oficial de la Beijing, pe fondul tensiunilor bilaterale crescute.

Micron este al patrulea producător de semiconductori din lume, cu o cotă de piaţă de 20-25% în industria de cipuri DRAM (memorie dinamică cu acces aleatoriu).

În numele „securităţii naţionale”, Washingtonul a anunţat în octombrie 2022 noi controale la export pentru a limita achiziţionarea şi fabricarea de către Beijing a cipurilor de ultimă generaţie „utilizate în aplicaţii militare”.