Un nou medicament pentru slăbire, aprobat în SUA

Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat rezultatele unui nou studiu clinic care confirmă că medicamentul său Tirzepatidă, aprobat pentru moment în Statele Unite doar împotriva diabetului, ajută la pierderea în greutate, informează AFP.

Aceste rezultate deschid drumul spre o posibilă autorizare în viitorul apropiat a acestui medicament de către Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru persoanele care suferă de obezitate.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 900 de participanţi supraponderali sau obezi şi diagnosticaţi cu diabet de tip 2 (tipul cel mai des întâlnit). Medicamentul este administrat doar o dată pe săptămână sub forma unei injecţii.

Persoanele care au primit cea mai mare doză au slăbit în medie 15,6 kilograme (reducere a masei corporale cu 15,7%) într-o perioadă de aproximativ un an şi jumătate (72 de săptămâni).

Efectele secundare au fost în general probleme de natură gastrointestinală (greaţă, diaree, vărsături).

Graţie acestor rezultate, Eli Lilly intenţionează să finalizeze cererea sa privind autorizarea medicamentului pentru pacienţii obezi şi supraponderali „în săptămânile următoare” şi „se aşteaptă la o decizie de reglementare până la sfârşitul anului 2023”.

Vezi si:  Dieta mediteraneană, benefică împotriva bolilor cardiovasculare

Un prim studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate într-o revistă ştiinţifică în iunie 2021 şi care le vizau pe persoanele obeze şi supraponderale dar care nu sufereau de diabet, a demonstrat o scădere în greutate încă şi mai importantă, de ordinul a 21%.

Tirzepatida imită un hormon gastrointestinal (GLP-1) care activează receptorii din creier ce joacă un rol în regularizarea apetitului.

Medicamentul este comercializat sub numele de Mounjaro pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, după o autorizare emisă de FDA în mai 2022.

Însă anumiţi medici americani îl prescriu deja în afara autorizaţiei de comercializare, recomandându-l persoanelor care vor să slăbească, deşi nu au diabet.

În Statele Unite, aproximativ 40% dintre adulţi suferă de obezitate.