Verificări la băncile din zona euro

Organismul UE responsabil cu lichidarea băncilor cu probleme a anunţat că va începe inspecţii la faţa locului în rândul principalelor creditori din zona euro, pentru a verifica dacă pot fi închişi fără ajutorul plătitorilor de taxe în cazul unei crize, transmite Reuters.

După criza financiară din 2007-2009, când plătitorii de taxe au contribuit la salvarea băncilor, a fost înfiinţat Comitetul Unic de Rezoluţie (SRB). În prima fază, SRB cere băncilor să aibă planuri de „rezoluţie” în care să arate cum se redresează în urma crizei sau cum pot fi lichiditate lin, fără ajutor public.

Dominique Laboureix, preşedintele nou numit al SRB, a declarat în Parlamentul European că „a doua fază” a activităţii instituţiei, pentru perioada 2024-2028, se va concentra pe verificarea planurilor, dacă acestea funcţionează în practică.

„Vom efectua o revizuire strategică anul acesta. În timp ce în prima fază ne-am concentrat în mod corect pe introducerea planurilor de rezoluţie, în următorii ani SRB trebuie să se asigure că aceste planuri pot fi puse efectiv în practică”, a explicat Laboureix.

Vezi si:  Romania lanseaza o platforma nationala NFT

„Aceasta înseamnă testarea şi verificarea modului în care funcţionează, într-o simulare, planurile de rezoluţie. Aceasta înseamnă inspecţii la sediile băncilor”, a adăugat oficialul.

Conform site-ului instituţiei, misiunea SRB este să garanteze rezoluţia ordonată a băncilor aflate în dificultate majoră, cu un impact redus asupra economiei reale şi finanţelor publice din statele UE participante şi din alte ţări.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut mai puţin decât se estima în februarie, iar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de patru ori mai mare decât ţinta sa de 2%, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe un nivel de 8,2%.

Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.