Sistemul de supraveghere aeriana al Fortelor Aeriene Romane a detectat marti, 14 februarie, in jurul orei 12,30, o tinta aeriana de dimensiuni mici, avand caracteristicile de evolutie asemanatoare unui balon meteorologic.
Ministerul apararii precizeaza ca acesta se afla la o altitudine de circa 11.000 de metri in spatiul aerian national, in sud-estul Romaniei. Au fost aplicate toate procedurile standard de la momentul detectarii obiectului, iar doua aeronave MiG-21 LanceR ale Fortelor Aeriene Romane din serviciul de lupta Poliţie Aeriana sub comanda NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriana Fetesti, fiind directionate catre zona unde a fost semnalata tinta aeriana.
Echipajele celor doua aeronave nu au confirmat prezenta tintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost mentinute in zona aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplina a situatiei aeriene, dupa care au revenit la baza. Fortele Aeriene Romane monitorizeaza permanent, in cooperare cu fortele Aliate, spatiul aerian national si zona din proximitate.
Incidentul a avut loc simultan cu inchiderea spatiului aerian al Republicii Moldova. Guvernul de la Chisinau a decis oprirea, temporara, a tuturor zborurilor, dupa ce ar fi fost depistata o drone in spatiul aerian national. Decizia de inchidere a spatiului aerian a fost luata din motive de securitate, precizeaza autoritatile din Republica Moldova.
O aeronava Tarom, care se afla in zbor, de la Bucuresti cu destinatia Chisinau, s-a intors si a aterizat la Iasi.
Statele Unite si Canada se confrunta cu baloane misterioase sau obiecte zburatoare necunoscute de aproape o saptamana. Acestea au fost doborate, insa nici americanii, nici canadienii, nu au dat explicatii privind aceste obiecte zburatoare. Iar faptul ca un general american a declarat „nu exclud nicio posibilitate” a alimentat scenariile ca ar fi vorba despre extraterestrii.
MB