James-Webb un prim an interesant, in care s-au facut deja cateva descoperiri remarcabile

In timp ce telescopul Hubble a revolutionat in mod incontestabil modul in care intelegem Universul,  datorita unor imagini emblematice, succesorul sau, telescopul James Webb, deschide o noua era.

La un an de la inceperea observatiilor sale (august 2022), telescopul James Webb si-a demonstrat cu brio capacitatile. Informatiile transmise de James Webb au oferit raspunsuri la intrebari vechi, dar au si ridicat altele noi. Nu exista nicio indoiala ca telescopul spatial va continua sa contribuie la gasirea raspunsurilor.

Lansat la 25 decembrie 2021 cu Ariane 5, telescopul spatial James Webb a avut nevoie de cateva saptamani pentru a ajunge in punctul Lagrange 2, la 1,5 milioane de kilometri de Pamant, in directia opusa Soarelui. Dupa ce instrumentele de la bord au fost puse treptat in functiune, telescopul si-a inceput observatiile, iar pe 12 iulie 2022 s-au putut vedea primele lumini.

Rezultate promitatoare, cu multe descoperiri semnificative

Dupa un an, a sosit momentul bilantului. Dupa cum subliniaza Eric Smith, director asociat de cercetare in cadrul Diviziei de Astrofizica a Directiei Misiunilor Stiintifice de la sediul central al NASA, „amploarea informatiilor pe care Webb este capabil sa le exploreze devine cu adevarat clara acum, cand avem un an intreg de observatii ale unei varietati foarte mari de obiecte”. Acest prim an de functionare nu a dezamagit pe nimeni si deja „nu numai ca ne-a invatat lucruri noi despre Universul nostru, dar a dezvaluit si faptul ca performantele telescopului sunt peste asteptari, ceea ce inseamna ca viitoarele descoperiri vor fi si mai uimitoare”, adauga cercetatorul.

Vezi si:  KFC dă startul, în fiecare zi, cu meniul pentru Mic Dejun

Revolutia spectrelor James-Webb

Dincolo de imaginile uluitoare in infrarosu, „spectrele precise ale lui Webb, adica informatiile detaliate pe care instrumentele spectroscopice ale telescopului le pot culege din lumina obiectelor observate, sunt cele care genereaza cel mai mare entuziasm”, tine sa precizeze Éric Smith. Spectrele sale au confirmat distantele unora dintre cele mai indepartate galaxii observate vreodata si au dus la descoperirea celor mai vechi si mai indepartate gauri negre supermasive. De asemenea, ele au permis efectuarea primei masuratori a emisiei termice a unei planete stancoase temperate din sistemul Trappist-1.

MB