Veniturile Apple au depășit așteptările

Grupul american Apple Inc. a raportat joi seara rezultate trimestriale peste aşteptări, o demonstraţie a rezistenţei gigantului tehnologic la încetinirea economiei mondiale, transmite Reuters.

Acţiunile celei mai mari companii americane, în funcţie de capitalizarea de piaţă, au crescut cu 2% după ce Apple a raportat o cifră de afaceri şi un profit peste aşteptările analiştilor de pe Wall Street pentru trimestrul care s-a încheiat la 1 aprilie. Rezultatele Apple contrastează cu cifrele dezamăgitoare anunţate de o serie de mari producători de cipuri din cauza încetinirii ritmului de creştere a economiei chineze.

În trimestrul încheiat la 1 aprilie 2023, vânzările Apple au scăzut cu 2,5% în ritm anual, până la 94,8 miliarde de dolari, dar este vorba de o performanţă mai bună decât declinul de 4,4% prognozat de analişti. Profitul net a rămas constant la 1,52 dolari pe acţiune, sau 25 de miliarde de dolari, peste estimările analiştilor care mizau pe un profit net de 1,43 dolari pe acţiune.

De asemenea, vânzările de telefoane iPhone, principalul produs al Apple, au crescut cu 1,5% în ritm anual, până la 51,33 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor privind un declin de 3,3% în contextul în care consumatorii şi companiile îşi reduc cheltuielile din cauza inflaţiei accelerate.

Potrivit datelor publicate anterior de firma de cercetare de piaţă Canalys, livrările mondiale de smartphone-uri au scăzut cu 13% în primele trei luni ale acestui an, însă Apple şi-a majorat cota de piaţă în dauna rivalilor care utilizează sistemul de operare Android.

Directorul general de la Apple, Tim Cook a declarat joi într-un interviu pentru Reuters că Apple se pregăteşte pentru vânzări record de telefoane iPhone în al doilea trimestru, graţie în parte noilor utilizatori de pe pieţe precum India, unde Cook a călătorit recent pentru a deschide primele magazine marca Apple. „Suntem încântaţi de performanţele noastre pe pieţele emergente. Am înregistrat valori record cu privire la baza de telefoane iPhone instalate pe fiecare segment geografic”, a spus Tim Cook, adăugând că problemele de pe lanţurile de aprovizionare au dispărut. „Nu am mai avut deloc probleme în aprovizionarea cu materiale în primul trimestru pentru toate produsele”, a spus Tim Cook.

Însă nu toate afacerile Apple au fost imune la diminuarea cererii pentru aparate electronice. Vânzările de calculatoare personale Mac au scăzut semnificativ, până la 7,2 miliarde de dolari în primul trimestru, de la 10,4 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, iar veniturile de pe urma vânzărilor de tablete iPad au scăzut şi ele. De asemenea, vânzările realizate de Apple pe piaţa din China au scăzut cu 2,9%, un declin superior celui înregistrat la nivel global.