La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic

Un număr de 30.000 de site-uri web, în medie, sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic, arată datele publicate într-un articol de specialitate, de blogul din România al producătorului de soluţii antivirus Eset.

Cifrele sunt dezvăluite în contextul în care din ce în ce mai multe bloguri devin ţinta infractorilor cibernetici.

„Scriitorii şi bloggerii fac parte dintr-o comunitate creativă şi, chiar dacă aceştia pot aborda subiecte diferite, munca lor nu este uşoară. Crearea de conţinut mereu proaspăt şi atractiv necesită o dedicare neobosită şi o serie de abilităţi care implică mai mult decât procesul de a scrie, mai ales că în lumea online unele idei sau subiecte prezentate de autori ar putea să nu fie luate în serios sau să nu se potrivească cu anumite grupuri sau persoane. Altfel spus, este probabil ca bloggerii să fie nevoiţi să se descurce singuri în mai multe privinţe – inclusiv atunci când vine vorba de securitatea digitală. Într-adevăr, siguranţa şi securitatea comunităţii şi a locului de muncă, precum şi cea a familiei, sunt subiecte ce merită tratate cu atenţie. Din moment ce ştirile şi opiniile circulă şi sunt distribuite în viteză în mediul online, fiecare blogger, redactor sau scriitor trebuie să deţină câteva noţiuni elementare de securitate pe internet. În medie, 30.000 de site-uri web sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac”, susţine specialistul Eset, Mark Szabo.

Vezi si:  Companiile din România trec în cloud

Conform statisticilor oficiale, numai în 2021, un număr de 22 de miliarde de date private au fost expuse în urma breşelor de securitate, în timp ce 95% dintre aceste incidente s-au întâmplat din cauza erorilor umane sau a subestimării nevoilor de securitate cibernetică din partea utilizatorilor.

În viziunea experţilor, atacatorii nu vizează doar bloguri importante, precum compromiterea blogului oficial al Google din urmă cu câţiva ani.

În acest sens, a fost întocmită o listă de modalităţi pe care bloggerii le pot pune în practică pentru a rămâne în siguranţă şi protejaţi: utilizarea unor parole sigure; activarea autentificării cu doi factori; configurarea unei reţele private virtuale (VPN); actualizarea CMS-ul şi a pluginurilor; utilizarea unui certificat de securitate (HTTPS); folosirea unui certificat TSL (Transport Layer Security) sau SSL (Secure Sockets Layer), deoarece acestea protejează datele schimbate între site şi vizitatorii săi prin intermediul criptării; păstrarea unei copii de rezervă a articolelor şi a documentelor, fie pe o unitate separată (USB/HDD/SSD), fie online, folosind un furnizor de cloud de încredere.

Vezi si:  ChatGPT, interzis studentilor de la prestigiosul Institut de Studii Politice din Paris

„Pentru a obţine un certificat de securitate, discutaţi cu furnizorul dvs. de găzduire web. De obicei, astfel de certificate fac parte din planurile de găzduire, dar este posibil ca unii furnizori să nu le includă. Pentru a controla dacă site-ul dvs. are deja instalat un certificat TLS/SSL, verificaţi bara de adrese a browserului dvs. web şi căutaţi simbolul unui lacăt lângă URL.